Lone Risdahl Krogsgaard

Træffes efter aftale
Fri mandag

Om præsten ved Gjøl Kirke

Siden år 2000 har præsten ved Gjøl Kirke heddet Lone Risdahl Krogsgaard.
Gjøl Sogn deler præst med Biersted Sogn, idet sognet er ikke er stort nok til at have en præst på fuld tid.

Herunder fortæller Lone Krogsgaard blandt andet om, hvorfor hun valgte præstegerningen, om hvordan det er at være præst på Gjøl, og om hvad hun som præst kan tilbyde.

At være præst er et stort privilegium

Jeg er født og opvokset i Vrå. Efter studentereksamen var det tid til at komme ud at opleve verden, så jeg tog til Los Angeles i USA som au-pair. Jeg boede hos en jødisk familie, og det var spændende at få indblik i deres tro og traditioner. Jeg tror, det var her, at tanken om at læse teologi langsomt blev modnet.

Efter et ophold på Haslev Udvidede Højskole var jeg i hvert fald ikke i tvivl længere – jeg søgte ind på teologistudiet og flyttede til Århus.

Familien
Under min studietid mødte jeg min mand Torben, som er svagstrøms­ingeniør. Vi blev gift og fik to børn. Senere er der så kommet to mere til.

Præst på Gjøl
I november 2000 fik jeg mit første embede på Gjøl og i Biersted. Jeg har altid gerne villet tilbage til mine nordjyske rødder, og Gjøl er en smuk perle ved Limfjordens vande.

Jeg sætter pris på at være i et lille samfund, hvor man kender hinanden og bekymrer sig om hinanden. Og så er det jo dejligt altid at blive mødt af nogle børn, der råber ”Hej præst”, fordi de alle kender mig fra den ene eller anden sammenhæng.

At være præst er et stort privilegium. Det at få lov til at være en del af de store begivenheder i menneskers liv og dele deres glæde og sorg. At kommer tæt på hinanden og blive betroet en livshistorie.

Børn og unge
Jeg har altid været glad for at være sammen med børn. Derfor har jeg gennem hele min ungdom og studietid været involveret i børne- og ungdomsarbejde med børneklub, teenklub og KFUM-spejdere.

At formidle kristendom netop til børn og unge er derfor noget jeg lægger stor vægt på i mit arbejde bl.a. i undervisningen af minikonfirmander og konfirmander. Ligesom jeg synes, det er vigtigt at engagere spejderne i gudstjenesten og det kirkelige arbejde.

Brug din præst
Jeg lægger stor vægt på sjælesorgssamtalen. Enhver har mulighed for at bruge sin præst som samtalepartner. Det kan være i forbindelse med kirkelige handlinger, hvis man har mistet en, man holdt af, hvis man har personlige problemer, hvis man har spørgsmål om tro og tvivl eller bare ikke har andre at tale med. Som præst har jeg fuld og hel tavshedspligt.

Jeg kommer også gerne på besøg i hjemmet eller på sygehuset. Da jeg ikke altid ved, hvem der er syg eller ønsker besøg, vil jeg gerne have et praj. Og det er ikke til ulejlighed, men en del af mit arbejde.

Åbningstid
Måske er det ikke alle, der ved, at jeg 40 % af min tid også er præst i Biersted. Det betyder, at jeg også dér har konfirmander, gudstjeneste, begravelse, bryllup, er med til menighedsrådsmøder m.m.

Dermed er jeg ikke altid til at træffe på Gjøl, men prøv at ringe til min mobiltelefon eller læg en besked på telefonsvareren, så ringer jeg tilbage, så hurtigt jeg kan. Jeg har ingen fast »åbningstid«, så man kan altid henvende sig. Det kan være svært at sige, at jeg skal være på kontoret i et bestemt tidsrum hver dag. Som præst kan jeg aldrig vide, hvad dagen vil bringe, og jeg vil gerne være dér, hvor der er brug for mig.

Velkommen
Kirken er en konkret bygning, men kirken er også bygget af levende stene, som Grundtvig formulerede det. Det vil sige, at det er levende mennesker, os – menigheden, der skaber og er kirken.

Det er således mit håb, at så mange som muligt vil tage del i det kirkelige liv og arbejde. Være med til at sætte sit præg på fremtidens kirke, så kirken bliver et sted, hvor alle føler sig velkomne og har lyst til at være.

Jeg tror, mange tænker: Kirken – det er ikke noget for mig. Måske kunne man i stedet tænke: Hvordan kan jeg være med til at gøre kirken til noget for mig. Ideer, nye input, kritik, meninger og holdninger er derfor altid velkomne. Kom, ring eller skriv en mail og vær en del af den levende kirke.