Klik på billederne for at se dem i stor udgave

Messetøj

Gjøl kirkes ældste messehagel er af vinrødt fløjl. Den har et stort kors og bort af guld. Den er fra omkring år 1900 og bruges meget sjældent.

En nyere hagel er i rød silke med et stort guldkors og et billede at fisken og brødet. Hagelen er af katolsk oprindelse og anskaffet til kirken i perioden 1965-1975 af den daværende sognepræst.

I 1990 fik kirken en ny grøn hagel designet af Birgith Christensen, Aalborg. Motivet på ryggen er paradistræet med slangen og æblet. Træets venstre side har grønt løv: Livet i paradiset før syndefaldet og døden. Løvet på højre side har efterårsfarver: Livet efter syndefaldet. Træets og bladenes facon er inspireret af Mester Götis døbefont. Bladenes antal er halvdelen af årets dage - resten af bladene er på den anden side af træet.

Korset på forsiden af hagelen er drejet lidt og giver et skævt indtryk - på samme måde som koret er afsat skævt på kirkens skib.

Den violette stola er købt i Jerusalem i 1994 af kirkens daværende sognepræst - syet af kristne palæstinensiske kvinder i Betlehem. Stolaen er dekoreret med Jerusalemkors: 4 såkaldte T-kors, der tilsammen danner et stort kors eller et korskvadrat, der symboliserer helheden, verden. I korsets 4 vinkler, er der 4 mindre kors, der symboliserer de 4 evangelister.

I 1997 fik kirken sin hvide stola. Stolaen var en gave til kirken fra Ester Vestergaard i anledning af hendes mands 20 års jubilæum som sognepræst ved kirken.

Broderierne er inspireret af Mester Götis stenarbejder: Lammet og korset, det kronede lam, døbefonten, anker og 3 guldklumper - et symbol på Sct. Nicolaus og endelig det snoede reb, som det ses i kirkens korbue. Nederst ses 2 fisk og 2 kornaks - symboler, der har kristen betydning - men også henviser til, at menigheden på Gjøl op gennem tiden har ernæret sig ved fiskeri og landbrug.

Gjøl kirke har altså messetøj i fire af de liturgiske farver: rød og grøn messehagel og hvid og violet stola. Kun den sorte farve - til Langfredag mangler. Læs om kirkeåret og kirkeårets farver her (link kommer senere)