Klik på billederne for at se dem i stor udgave

Lysglobe

I 2009 købte Gjøl menighedsråd en lysglobe til kirken, som en del af en arv man modtog efter Anna Dorthea Bruun Sandsgaard.

Brugen af lysglober i danske folkekirker er en forholdsvis ny skik, der er kommet til inden for de sidste 15 år. Lysgloben er ikke en katolsk opfindelse, som nogen vil mene. Den kommer fra Sverige, hvor den første globe blev opstillet i Domkirken i Uppsala i forbindelse med generalforsamlingen i Kirkernes Verdensråd i 1968. Den første i Danmark blev opstillet i Hasseris Kirke i 1994.

Lysgloben er mangfoldig i sin symbolik. I midten er et stort lys og på toppen er et kors. Begge dele er symbol på Kristus, som centrum i verdens liv. Han, som netop om sig selv sagde: "Jeg er verdens lys. Den, der følger mig, skal aldrig vandre i mørket, men have livets lys" (Joh. 8,12).

I en krans rundt om globen – som en slags ækvator – er der plads til 30 små lys. Når man tænder et lille lys ved det store, så bliver det symbol på, at vi må hente lys fra Kristus. At lysene når hele vejen rundt, kan tages som symbol for, at Kristus omspænder hele verden med sin kærlighed.

At tænde et lys i globen kan også pege på noget i ens personlige liv og være udtryk for en bøn. En længsel. En glæde. Eller en sorg.

Lysgloben kan bruges ved gudstjenesten, til barnedåb, til begravelse og i hverdagen. I det daglige kan enhver gå ind i kirken og tænde et lys og måske sidde med sine tanker et øjeblik. Du kan tænde lys for dig selv, for en ven, for Gud.